ASS - Autisme 

ASS is de verzamelnaam voor alle stoornissen die binnen het autismespectrum vallen zoals, kernautisme of klassiek autisme, aspergere, pdd-nos, mcdd, syndroom van Rett enz. Hierna benoem ik dit alles kortweg met Autisme.

 

Als je autisme hebt, kan je moeite hebben met communicatie, overzicht houden en externe prikkels. Het is voor veel kinderen en jongeren met een vorm van autisme niet vanzelfsprekend dat je elke dag naar school of naar het werk gaat. Soms is zelfs sporten een hele opgave.

Het moeilijkste hierin is dat je er zelf niets aan kunt en dat mensen eigenlijk niets aan je kunnen zien en daardoor denken dat je het wel expres doet. Veel kinderen met autisme hebben geen zinvolle dagbesteding of moeite met hun sociale contacten buiten het eigen gezin. Maar ze willen dit wel heel erg graag.

 

De prikkels van kinderen met autisme worden op een andere manier in de hersenen verwerkt. Alle informatie die via onze zintuigen binnenkomt wordt normaal gesproken gefilterd op wat belangrijk is en wat niet.

Bij kinderen met autisme gebeurt dat niet goed. Hierdoor zijn veel kinderen extreem hoog gevoelig voor prikkels.

Hierdoor zijn deze kinderen minder gericht op hun lichaam en meer op de omgeving. Het verwerken van prikkels gebeurt moeilijker als je minder in contact bent met je lichaam. Je bent dan minder geaard.

 

Kinderen met hooggevoeligheid hoeven niet per definitie ook autisme te hebben, maar veel kinderen met autisme zijn wel hooggevoelig.

Dit kan zich uiten in 1 of meerdere van onderstaande symptomen:

  • Een onduidelijk lichaamsbesef
  • Een veranderd tijdsbesef
  • Denken in beelden
  • Een sterke (over) gevoeligheid
  • Afstemmingsproblemen in het sociale leven
  • Moeite om tot handelen te komen
  • Dwangmatigheid, het zoeken naar vaste patronen
  • Handelen vanuit het hoofd
  • Concentratieproblemen
  • Onder- of over alertheid

Maar het kan je ook veel positieve dingen opleveren zoals:

  • Het zien van details die anderen over het hoofd zien
  • Sterk voelen wat de ander voelt
  • Diepgaand contact hebben
  • Ergens helemaal voor kunnen gaan
  • Eerlijkheid
  • etc. etc

Juist door de enorme hooggevoeligheid bij mensen met autisme ontstaat afsluiting waardoor het lijkt alsof de persoon met autisme ongevoelig is. Het is hetzelfde met het moeilijk kunnen concentreren. Doordat alle prikkels vanuit je zintuigen op je afkomen en moeilijk gefilterd worden, kan het zijn dat je juist gat over-concentreren. Je hebt dan helemaal geen oog meer voor je omgeving en sluit je min of meer af.

 

Hoe kan een paard jou helpen?

Een paard is een prooidier. De gevoeligheid die zij hebben betekend voor hun de kans op overleving. Hierdoor zijn paarden extreem gericht op hun omgeving. Iets niet bemerken, kan betekenen dat ze ten prooi vallen aan gevaar. Een paard leeft in een kudde, in zijn eentje zou hij niet kunnen overleven. Binnen de kudde heeft elk paard zijn eigen taak. Paarden hebben nooit een dubbele boodschap en communiceren heel sterk via hun gevoel. De buitenkant komt overeen met de binnenkant en dit geeft duidelijkheid en rust. Dat is ook de rust die veel kinderen ervaren als ze bij een dier zijn.

Bij hooggevoeligheid is er sprake van diezelfde gerichtheid op de omgeving. Maar door de hoge mate van gevoeligheid bij autisme ontstaat er vaak afsluting. De afsluitng komt dus niet door ongevoeligheid maar juist door gevoeligheid. Op het moment dat er voorwaarden geschept worden om goed te kunnen functioneren, door bijvoorbeeld prikkels te verminderen en duidelijkheid te scheppen, kan je leren om hiermee om te gaan en te ontdekken wat de voordelen ervan kunnen zijn. Dan kan er een gevoel van veiligheid, zelfvertrouwen, zelfinzicht etc. ontstaan. Of kan je gewoon lekker ontspannen en ervaren dat communicatie ook prettig kan zijn.

 

Iedereen heet zijn eigen doelstellingen, die meer of minder met autisme te maken hebben dit wordt dan ook per kind afgestemd.

De tweede belangrijkste doelen zijn meestal het bieden van een gevoel van veiligheid en acceptatie. Want dit is vaak wat de kinderen tot nu toe gemist hebben.

Door het werken in kleine groepjes kunnen sociale contacten ook worden bevordert.

Als we met een paard los in de bak gaan werken, zal dit de concentratie van het kinder bevorderen. Op het moment dat de concentratie weg is doet het paard niet meer wat het kind in gedachten had. De kinderen moeten dus altijd in het hier en nu blijven.

Ik werk in een prikkelvrije omgeving zodat het kind eerst tot rust kan komen. Pas als het kind zich veilig voelt en zich niet meer afsluit gaan we verder naar de volgende stap. Ze mogen/moeten leren dat ze mogen zijn wie ze zijn en dat dit veilig is.



UA-60175458-1